hao

hao
hao

Monday, October 12, 2015

တန္ေဆာင္မုန္းလ တြင္ မယ္ဇလီဖူးသုပ္ စားရျခင္း အေၾကာင္း





ဗုဒၶလက္ထက္ေတာ္ကတည္းက တန္ေဆာင္မုန္းလျပည့္ေန႕ညဟာ ၾကယ္တာရာအစံုအညီ ထြန္းလင္းေတာက္ပ ၾကတာေၾကာင့္ “နကၡတ္ပြဲသဘင္” မ်ားက်င္းပေလ့ရွိျပီး၊ ထိုညမွာ ေဆးေပါင္းခတဲ့ညအျဖစ္ “မဲဇလီဖူး” ကို သုပ္စားေလ့ရွိၾကပါတယ္။
ညသန္း ေခါင္ယံအခ်ိန္မွာ မဲဇလီဖူးကုိ ခူးျပီးေတာ့သုပ္စားရင္ ေဆးဘက္ပို၀င္ျပီး က်န္းမာအသက္ရွည္ေစတယ္လို ့ ေရွး         လူၾကီးေတြက ဆိုပါတယ္။

ဒါတင္မကေသးပါဘူး။
တန္ေဆာင္းမုန္းလျပည့္ေန႕ည (၁၂)နာရီ တိတိ အခ်ိန္ကို ေဆးေပါင္းခတဲ့ညရဲ႕ အျမင့္ဆံုး၊ အစြမ္္းထက္ဆံုး အခ်ိန္လို႕သတ္မွတ္  ၿပီး တိုင္းရင္းေဆးဆရာၾကီးမ်ားက ေဆး၀ါးမ်ဳိးစံုကို ေဖာ္စပ္ေလ့ရွိၾကပါတယ္။





မယ္ဇလီဖူး



တန္ေဆာင္မုန္းလအခါတြင္ ေဆးပင္အေပါင္းကုိ ေစါင့္ေသာနတ္တုိ ့သည္ မယ္ဇလီပင္ေစါင့္နတ္ 

မင္းအား တစ္ညီတစ္ညြတ္တည္း လ
ာေရာက္ခစားၾကသည္။မယ္ဇလီဖူးကုိ စားသုံးခဲ့ေသာ္ ၊(၉၆)ပါး

ေသာ ေရာဂါမ်ားကင္းရွင္း၍ ဘုန္းႀကီးအသက္ရွည္နိဳင္သည္ ဟု ၊“သာရေကာမုဒိ” ေဆးက်မ္း ကျပဆုိ
 

ပါသည္။ထုိ ့ေၾကာင့္ ၊ ျမန္မာ့ေရွးရုိးအစဥ္အလာအရ တန္ေဆာင္မုန္းလျပည့္ အခါသမယတြင္ ၊မယ္ဇ
 

လီဖူး ကုိအဆာစုံစြာသုပ္၍ မိသားစု၀င္မ်ားအားလုံးစားသုံးကာ
 ၊ ပတ္၀န္းက်င္ အိမ္နီးခ်င္းမ်ားအား

လည္း ၊ မယ္ဇလီဖူးသုပ္အထုပ္ငယ္မ်ားကုိ ေဆး၀ါးအျဖစ္ေပးေ၀လ်က္ ဒါနျပဳ ေလ့ရွိၾကပါသည္။ နကၡတ္၊
 ၾကယ္တာရာ စုံညီစြာေပၚထြန္းေသာေၾကာင့္ ၊ေဆးအာနိသင္မ်ား နိဳးၾကြထက္ျမက္ေစ၍ “ေဆးေပါင္းခ သည့္ည” -ဟုလည္း ၊ယုံၾကည္ၾကသည္။

ဤညအခါ၌ ၊ခူး ဆြတ္ တူးေဖၚရရွိေသာ ေဆးပင္ ၊ေဆးရြက္၊ အျမစ္ ၊ အဖု ၊အဥ တုိ ့ကုိ အထူးသိမ္းဆည္းထားကာ အလုိရွိရာအခါ၌ ၊အသုံးျပဳၾကသည္။လျပည့္ေန ညဥ့္လယ္ လမြန္းတည့္အခ်ိန္၌ ၊ လရိပ္သည္ ေရအျပင္ေပၚက်ေရာက္ေသာအခါ ၊ “လမြန္းတည့္ေရ” ကုိ ေသာက္သုံး၍ ၊ေဆးအာနိသင္မ်ားျပည့္၀လ်က္ က်န္းမာေရးကုိ ေကာင္းမြန္ေစသည္-ဟု ယူဆၾက သည္။ဤအခါ၌ ၊ လက္လွမ္းမီရာ ေဆးပင္ ၊ေဆးရြက္တုိ ့ကုိ ခူးဆြတ္ကာစားသုံးေလ့ရွိၾကသည္။ 

မဲဇလီဖူးဟာ ႏုတဲ့အခ်ိန္မွာ အစိမ္းေဖ်ာ့ ေရာင္ျဖစ္ျပီး၊ ရင့္လာရင္ေတာ့ အညိုေရာင္ေျပာင္း သြားတတ္ပါတယ္။
အဖူးသာမက၊ အရြက္ ႏွင့္ အ၀ါေရာင္အပြင့္ေလးမ်ားကိုလဲ စားလို ့ရပါတယ္။


မယ္ဇလီဖူးသုပ္နည္း
1။ ၾကက္သြန္နီ ၄ဥကို ပါးပါးလွီးျပီး ဆီအိုးထဲမွာ ဆီခပ္မ်ားမ်ားထည့္၊ ဆႏြင္းမႈန္႔ အနည္းငယ္ထည့္ျပီး ၾကြတ္ေအာင္ ေၾကာ္ပါတယ္။

2။ ေျမပဲ ဟင္းခတ္ဇြန္း ၃ဇြန္း၊ ပုဇြန္ေျခာက္ ဟင္းခတ္ဇြန္း ၂ဇြန္းကို ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားပါတယ္။

3။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတစ္လုံးကို အေစ့ဖယ္ျပီး ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။
4။ ေထာင္းထားတဲ့ မယ္ဇလီဖူးထဲကို ေျမပဲေထာင္း၊ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း၊ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္၊ ငံျပာရည္ ဟင္းခတ္ဇြန္း ၂ဇြန္းခြဲ၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ဇြန္းဝက္ထည့္ျပီး ႏွံ႔ေအာင္နယ္ျပီးရင္ အင္မတန္စားေကာင္းတဲ့ မယ္ဇလီဖူးသုပ္တစ္ပြဲကို သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

ေနာက္တစ္နည္းကေတာ့ မယ္ဇလီဖူး ျပဳတ္ ေထာင္းကို ၾကက္သြန္နီေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ေျမွာင့္ကို ပါးပါးလွီး၊ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႔၊ ပဲမႈန္႔၊ ႏွမ္းေထာင္း၊ ငံျပာရည္၊ ဆား သင့္ရုံတို႔နဲ႔ ေရာသုပ္ပါတယ္။


1. ေသြးအားေကာင္းေစတဲ့အျပင္၊ ေသြးကိုလဲ သန္ ့ေစပါတယ္။
2. မဲဇလီ ဖူးထဲတြင္ပါရွိေသာ သဘာ၀အခါးဓာတ္က အသည္းအားေကာင္းေစပါတယ္။
3. အစာေခ်စံနစ္ကိုေကာင္းမြန္ေစရံုသာမက၊ ပ်ိဳ ့အန္ျခင္း၊ အက္စစ္ဆန္တက္၍ ေလခ်ဥ္တက္ျခင္း၊ရင္ပူျခင္းတို ့ကို သက္သာေစပါတယ္။
4. ခႏၶာကိုယ္အတြက္လိုအပ္ေသာ ပရိုတင္းဓာတ္ကိုျဖည့္တင္းေပးျပီး၊ ကိုယ္ခႏၶာၾကီးထြားမႈကို ေကာင္းစြာအေထာက္အပ႔ံ ေပးပါတယ္။
5. အူမၾကီးကို ေကာင္းစြာအလုပ္လုပ္ေစလို ့၊ ၀မ္းေပ်ာ့ေပ်ာ့သြားေစပါတယ္။ ထို ့ျပင္ အူမၾကီး ႏွင့္ အူသိမ္အူမမ်ားထဲရွိ တုပ္ေကာင္/သန္ေကာင္ စတဲ့ ကပ္ပါးေကာင္မ်ားကို ဖယ္ရွားေပးလို ့ အူကိုသန္ ့စင္ေစပါတယ္။
6. ကစီဓာတ္ၾကြယ္၀စြာပါရွိျခင္းေၾကာင့္၊ ခႏၶာကိုယ္တြင္းဇီ၀ျဖစ္စဥ္ကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါတယ္။


7. သရက္ရြက္ထဲရွိ ေကာင္းေသာဆဲလ္အသစ္မ်ားကို တိုးပြားေစလို ့၊ သရက္ရြက္ကို က်န္းမာေစပါတယ္။
8. မဲဇလီဖူးထဲတြင္ပါရွိေသာ သဘာ၀အဆီဓာတ္က ခႏၶာကုိယ္ထဲရွိမေကာင္းေသာ ဓာတ္မ်ားကို ေလာင္ကြ်မ္းေစပါတယ္။
9. အစြမ္းထက္ ဓာတ္တိုးဆန ့္က်င္ပစၥည္းမ်ားအျပင္၊ ပိုလီဖီေနာဓာတ္မ်ားပါရွိသျဖင့့္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မလိုလားအပ္ေသာ ဖရီးရယ္ဒီကယ္မ်ားကို သုတ္သင္ဖယ္ရွားေပးတာေၾကာင့္၊ အူမၾကီးကင္ဆာ၊ အစာအိမ္က္ငဆာ ဆာေရာဂါမ်ား မျဖစ္ေစႏိုင္ပါ။
10. မဲဇလီဖူးထဲတြင္ပါရွိေသာ သတၱဳဓာတ္ေပါင္းစုမ်ားက သူငယ္နာအရိုးေပ်ာ့ေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးတာေၾကာင့္ ေမြးဖြား လာေသာ ကေလးမ်ားတြင္ ပိုလီရိုေရာဂါမျဖစ္ေစရန္ ၾကိဳတင္ကာကြယ္သည့္အေနျဖင့္ ကိုုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္မ်ား မဲဇလီဖူးကို မျဖစ္မေန စားသံုးသင့္ပါတယ္။
11. ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ခ်က္မ်ားအရ၊ မဲဇလီဖူး-ရြက္-ပြင့္ထဲတြင္ပါရွိ္ေသာ အာဟာရဓာတ္မ်ားက ဟင္းႏုနယ္တြင္ ပါရွိေသာ အာဟာရဓာတ္မ်ားႏွင့္ အလားတူတယ္လို ့ဆိုပါတယ္။အဲဒီညမွာ ကာလသားေတြဟာ အိမ္ကတာ၊ လမ္းတကာမွ ပစၥည္းမ်ားကို ဟိုဟို ဒီဒီ ေနရာေရႊ႕ကာ၊ စေနာက္ေလ့ရွိၾကတဲ့ “က်ီးမႏိုးပြဲ” (၀ါ) “ေစာရပြဲ” ဟာလည္း ခ်စ္စရာ့ျမန္မာ့ရိုးရာဓေလ့ေလးပါ။